Groene stroom

Door het gebruik van groene stroom wordt de uitstoot van koolstofdioxide (CO2) en andere schadelijke emissies (NOx, SO2, roet, …) verminderd. Hierdoor zal de toename van het broeikaseffect vertragen. Groene stroom kan opgewekt worden door de kracht van hernieuwbare energiebronnen, zoals wind, water,... te gebruiken.

Zonnepanelen
Eén van de manieren om groene stroom op te wekken, is door gebruik te maken van fotovoltaïsche panelen. Energie uit zonnepanelen wint meer en meer aan populariteit.
Meer info om te bekijken of jouw dak ook geschikt is voor zonnepanelen vind je hier

Groepsaankopen
In België worden steeds meer groepsaankopen georganiseerd. Naast provincies organiseren ook Test-Aankoop en Greenpeace groepsaankopen voor energie. Een groepsaankoop probeert zoveel mogelijk mensen te verzamelen om stroom aan te kopen tegen de voordeligste tarieven. Groepsaankopen georganiseerd door provincies

Gebruik ik groene stroom?
Aan de hand van je EAN-nummer op je electriciteitsfactuur kan je nakijken of je groene stroom verbruikt. Info over % groene stroom
Een rangschikking van alle stroomleveranciers op het vlak van groene stroom vind je hier.

Hoe vermijd ik sluipverbruik door elektrische toestellen?
Bijna alle elektronische apparaten hebben tegenwoordig een standby stand. Ze geven ons de mogelijk om hen te activeren zonder veel moeite of tijdsverlies. Helaas is deze standby stand soms overbodig is en kost verrassend veel elektriciteit.

Wanneer staat een elektrisch toestel in standby?
Een toestel gaat in standby als het wordt uitgeschakeld met de bedoeling het binnen een korte tijdspanne opnieuw te gebruiken. Ook herlaadbare toestellen blijven stroom gebruiken als ze ingeschakeld zijn. Dit zijn bijvoorbeeld mobiele telefoons, laptops, gps, ... Let wel dat niet alle toestellen een standby stand aanduiden met een led.

Wat zijn de grootste standby verbruikers?
Elektrische apparaten bij televisie: dvd, decoder, geluidsinstallatie, spelconsole, ...
Computer met randapparatuur
Warmhoudstand van je koffiezetapparaat
Microgolf/magnetron/elektrische oven ( met display / klok )
Oplaadbare toestellen
Samen verbruiken deze toestellen tussen de 300 en 500 watt per jaar. Al vlug goed voor een elektriciteitskost van meer dan 100 Euro per jaar.

Hoe kan je elektriciteit besparen op de standby stand?
Volgens Europese wetgeving mag een toestel maximum 1 watt verbruiken in standby of slaapstand. Hou onderstaande tips in gedachte om elektriciteit te besparen:
Verwijder opgeladen toestellen van het elektriciteitsnet
Haal alle adaptors van het net als je deze niet gebruikt. Vb: kabel van je laptop.
Schakel toestellen volledig uit als je deze niet veel gebruikt ( Printer, DVD, Spelconsole, ... )
Koop energiezuinige toestellen die voldoen aan de nieuwe Europese wet voor standby stand ( max 1 watt per jaar )

De grootte-orde van je sluipverbruik bij jou thuis, kan je berekenen via deze link.

Hoe kan ik controleren of de muren van een huis voldoende geïsoleerd zijn?
Je meet aan de binnenkant van een buitenmuur de temperatuur. Je doet dit het beste als de temperatuur buiten rond het vriespunt ligt. Wijkt de temperatuur flink af van de binnentemperatuur, dan zijn de muren van je woning slecht geïsoleerd. Maar met de juiste isolatiemaatregelen kan je het huis een stuk comfortabeler en bovendien een stuk energiezuiniger maken!
Eén van de gemakkelijkste manieren om energie te besparen is het isoleren van je spouwmuren. Je hoeft hiervoor je huis niet overhoop te halen: je bent met een paar kleine gaatjes in je buitenmuur klaar. Bovendien ga je direct energie en dus geld besparen. Zo heb je de investering meestal al in een paar jaar terug verdiend!
Info over Bijna-EnergieNeutraal (BEN) bouwen